Οι "Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα στο Παλαιό Φάληρο. Διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα σε 10.000 αντίτυπα.

Ας τιμήσουμε τις διαφορές μας

by | Jun 23, 2022 | Editorials

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ

Είναι κάτι που νομίζω πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, παρά την ευφυΐα ή την μόρφωσή τους: πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν σκεπτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο και δεν διακατεχόμαστε όλοι από τα ίδια συναισθήματα.

Όταν κάποιος θυσιάζεται π.χ. για το κοινό καλό ή για την πατρίδα, δεν σημαίνει οπωσδήποτε πως είναι «ήρωας»· μπορεί επίσης να σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται για τη ζωή του ή πως πιστεύει ότι ο θάνατος είναι το πέρασμα σε μιαν άλλη μορφή ύπαρξης, ενδεχομένως πιο ευτυχή.

Όταν κάποιος κάνει κάτι -για τα μάτια των πολλών- εξαιρετικά ανιδιοτελές ή «μεγαλειώδες», μπορεί για εκείνον να είναι κάτι το αυτονόητο ή κάτι που του προσφέρει τεράστια ικανοποίηση.

Όταν κάποιος δημιουργεί αριστουργήματα, μπορεί να το κάνει με την ευκολία που κάποιος άλλος πηγαίνει το σκύλο του βόλτα. Ή ακόμα και να το κάνει ψυχαναγκαστικά, σαν κάποιος να του υπαγορεύει την κάθε του κίνηση.

Όπως εξάλλου και κάθε ποταπή ενέργεια αντιστρόφως, μπορεί να οφείλεται σε αγνή, παρθένα βλακεία, σε κάποια διαστρεβλωμένη θέαση των πραγμάτων, κι ουχί στην κακή πρόθεση που συχνά τους αποδίδουμε.

Ένας παλιός φίλος έλεγε χαρακτηριστικά πως «Ο ένας μπορεί να είναι φτιαγμένος από τιτάνιο κι ο άλλος από πλαστελίνη». Τέτοιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στους ανθρώπους σε όλα τα επίπεδα και αναφορικά με όλες τις ιδιότητες, χωρίς αυτό να κάνει τον έναν ή τον άλλο ανώτερο, παρά απλά μη συγκρίσιμο.

Είναι ανόητο να κρίνουμε τους άλλους βάσει των προσωπικών μας βιωμάτων και δυνατοτήτων. Συχνά δεν είμαστε καν σε θέση να φανταστούμε τον εσωτερικό κόσμο του άλλου, όπως δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς μοιάζει κάποιος πλανήτης σε έναν μακρι-νό μας γαλαξία.

Ναι, όλοι είμαστε ένα, όλοι αποτελούμαστε από τα ίδια κοσμικά υλικά, κι όμως ταυτόχρονα τόσο διαφορετικοί…

Μόνο αν αποδεχθούμε το γεγονός της αδιανόητης διαφορετικότητάς μας, μόνο αν πάψουμε να προβάλλουμε στους άλλους την εικόνα που έχουμε για τα πράγματα και τον κόσμο, -όπως τα αντιλαμβάνεται ο λειψός μας εγκέφαλος-, μόνο αν πάψουμε να προσπαθούμε να επιβάλλουμε στους άλλους τις ιδέες και τις αξίες μας, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βιώσουμε και να κατανοήσουμε την αληθινή έννοια της κοινότητας· μέσα από τη διαφορετικότητα.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest