Οι "Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα στο Παλαιό Φάληρο. Διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα σε 10.000 αντίτυπα.

Καταστροφή των Αστικών Δέντρων λόγω Κλαδέματος

by | May 12, 2022 | Editorials, Περιβάλλον

Μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται τον τελευταίο καιρό κατά του κλαδέματος των δέντρων από τους δήμους. Πολλοί δήμοι επιλέγουν το βαθύ κλάδεμα ή καρατόμηση (tree topping) των δέντρων. Η τεχνική αυτή επιλέγεται για να αποφεύγεται το συχνό κλάδεμα που επιβαρύνει οικονομικά τον δήμο. Η τεχνική προκαλεί μείωση κατά 50-100% του πράσινου φυλλώματος του δέντρου που είναι η παραγωγική του βιομηχανία. Με λιγότερα φύλλα, το δέντρο λιμοκτονεί, γιατί δεν μπορεί να παράγει την τροφή που του χρειάζεται, κι εμείς ασφυκτιούμε, γιατί δεν παράγεται αρκετό οξυγόνο. Τριάντα οργανώσεις και φορείς (για την ώρα) υπογράφουν το παρακάτω κείμενο:

Να σταματήσει η καταστροφή των αστικών δέντρων!

Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της Αθήνας και πολλών άλλων δήμων της Ελλάδας εκπλήσσονται δυσάρεστα, βλέποντας κυριολεκτικά καρατομημένα τα δέντρα στις πλατείες και στους δρόμους. Οι χώροι πρασίνου με τα μεγάλα δέντρα και με τη βιοποικιλότητα που φιλοξενούν, αποτελούν σημαντικότατα συστατικά στοιχεία της φύσης μέσα στις πόλεις. Τα δέντρα προσφέρουν πλήθος αναντικατάστατων οικοσυστημικών υπηρεσιών: ρύθμιση του μικροκλίματος, απορρόφηση αέριων ρύπων, αισθητική απόλαυση και αναψυχή, προστασία από τις πλημμύρες, θερινή σκίαση κ.λπ. Επιπλέον, κατά τους εαρινούς μήνες αποτελούν θέσεις φωλιάσματος για πολλά είδη πουλιών που ζουν στις πόλεις μας.

Οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των χώρων πρασίνου και για τη φροντίδα των δέντρων φαίνεται να αγνοούν όλα τα παραπάνω. Τα δέντρα κλαδεύονται με τρόπο τόσο δραστικό, που απομένει σχεδόν μόνο ο κορμός. Αφαιρείται όλη η κόμη τους και αυτό που μένει είναι μια εικόνα ακρωτηριασμένων και καρατομημένων δέντρων, που έχουν απωλέσει εντελώς το φυσικό σχήμα τους.

Ακόμα χειρότερα, όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην άνοιξη, δηλαδή στην εποχή κατά την οποία τα πουλιά έχουν ήδη φωλιές, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αυγών ή και νεοσσών να πέφτει στο έδαφος, με μοιραία συνήθως κατάληξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147 για τη διατήρηση των άγριων πουλιών ορίζει στο άρθρο 5 ότι απαγορεύεται κάθε καταστροφή ή βλάβη των φωλιών και των αυγών των πουλιών. Ως εκ τούτου, η ζημιογόνος πρακτική του κλαδέματος αυτού κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών, δεν είναι απλώς μία απαράδεκτη πράξη, αλλά επιπλέον είναι και παράνομη.

Επίσης, η νέα «Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πρώτη φορά αναγνωρίζει ξεκάθαρα τη σημασία του αστικού περιβάλλοντος στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικολογικού προσανατολισμού των αστικών περιοχών και θέτοντας ως στόχο να επιστρέψει η φύση στις πόλεις.

Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε επιβεβλημένο να αλλάξει άμεσα η προσέγγιση του ζητήματος του αστικού πρασίνου από τους Δήμους και την πολιτεία.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

1. Όλοι όσοι αναλαμβάνουν εργασίες κλαδέματος δέντρων από τους δήμους πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση – να έχουν διδαχθεί τεχνικές δενδροκομίας.
2. Να καταρτιστεί ένας οδηγός για τις κλαδεύσεις ο οποίος θα πρέπει υποχρεωτικά, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να εφαρμόζεται από όλες τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που προβαίνουν σε κλαδέματα. Ο οδηγός αυτός σε γενικές γραμμές πρέπει να ορίζει:
     α) ποια είδη δέντρων πρέπει να κλαδεύονται στο αστικό περιβάλλον και πότε, σύμφωνα με τις αρχές δενδροκομίας,
     β) τους ενδεδειγμένους τρόπους κλαδέματος ώστε τα δέντρα να διατηρούν την υγεία τους και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να παρέχουν τις    οικοσυστημικές υπηρεσίες που προσφέρουν (ρύθμιση μικροκλίματος, σκίαση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, διατήρηση των αισθητικών και οικολογικών τους λειτουργιών).
3. Μέσω νομοθετικής ρύθμισης, να απαγορευτεί οποιοδήποτε κλάδεμα δέντρων κατά την περίοδο της φωλεοποίησης των πουλιών και της ανάπτυξης των νεοσσών τους, δηλαδή κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο.

Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις:

1. Αλκυόνη
2. ΑΝΙΜΑ
3. Αρίων
4. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
5. Δίκτυο για την Προστασία
της Άγριας Ζωής SaveWild
6. Δράση για την Άγρια Ζωή
7. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
8. Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
10. Εταιρεία Φίλων Εθνικού Κήπου
11. Ένωση προστασίας φυσικού & πολιτιστικού
περιβάλλοντος Κορινθιακού-Πατραϊκού κόλπου
«Ο Νηρέας»
12. Ιάνθη
13. Καλλιστώ
14. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Φιλοπάππου
15. ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ
16. Οικολογική Συμμαχία
17. Οικολογική Αφύπνιση Natura di Zante
18. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
19. Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία
20. Παρατηρητήριο Πειραϊκής
21. Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων ΡΟΗ
22. Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή
23. Φιλοδασική Ένωση Αθηνών
24. Φίλοι της Φύσης
25. Cut it Right – Ενεργοί Πολίτες για την Προστασία των Δέντρων
26. Mamagea
27. Medasset
28. MedINA
29. Mom
30. SaveYourHood
31. Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Μια trash κοινωνία

Μια trash κοινωνία

Ο όρος trash κοινωνιολογικά αναφέρεται στην παθητική κατανάλωση θεμάτων χαμηλής ποιότητας και...

Pin It on Pinterest