Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα Νότια Προάστεια με τις κλοπές δικύκλων και αυτοκινήτων, αλλά και των καταλυτών και των εξαρτημάτων τους.
Τα προβλήματα με την παραγωγή νέων αυτοκινήτων και η έλλειψη ανταλλακτικών που έπληξαν την βιομηχανία, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι δύο γεγονότα που έχουν συντελέσει στην αύξηση των κλοπών τόσο των ίδιων των αυτοκινήτων όσο και των ανταλλακτικών τους.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι σπείρες βάζουν στο στόχαστρο αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα σε απομακρυσμένα σημεία με ελάχιστη κυκλοφορία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιες συμμορίες που δεν διστάζουν να «χτυπήσουν» αυτοκίνητα που βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία των αστικών κέντρων, αφαιρώντας τα πολύτιμα εξαρτήματα των Ι.Χ. μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Γενικώς πάντως, τα οχήματα που μπαίνουν στο «μάτι» των κλεφτών είναι όσα βρίσκονται σταθμευμένα σε δρόμους με ελλιπή φωτισμό, αλλά και όσα είναι παρκαρισμένα για πολλές ημέρες στο ίδιο σημείο.
Ως επί το πλείστον κλέβουν τα μοντέλα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ελλάδα και συνεπώς τα δημοφιλέστερα στην αγορά των μεταχειρισμένων, στα οποία κάνουν μερικές μικρές αλλαγές και μετά τα ξαναπουλάνε.
Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, δεν χρειάζεται να προβούν στην ολική κλοπή του οχήματος. Ιδιαίτερα προσοδοφόρα για τις σπείρες είναι και η κλοπή κάποιων πολύτιμων εξαρτημάτων του, λόγω της τεράστιας ζήτησης για ανταλλακτικά.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ακόμα και αν τα «σηκώσουν», στη συνέχεια τα μεταφέρουν σε απομακρυσμένα σημεία όπου τα αποσυναρμολογούν, ώστε να διαθέσουν τα εξαρτήματά τους στην αγορά.
Τα AirTags
Οι συσκευές εντοπισμού όπως τα AirTags μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου σας, αφού προσφέρουν άμεση πληροφόρηση για την τοποθεσία στην οποία μπορεί να βρίσκεται.
Αυτό το τόσο πρακτικό gadget μετατρέπεται όμως σε όπλο κατασκοπείας στα χέρια των κλεφτών αυτοκινήτων. Πολλοί επιτήδειοι τοποθετούν τις συσκευές στο αμάξωμα ενός αυτοκινήτου, σε κρυφά σημεία όπου δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από τον κάτοχο ή τον οδηγό του οχήματος. Στη συνέχεια παρακολουθούν το όχημα και τις συνήθειες του οδηγού του, και μόλις ευδοκιμήσουν οι συνθήκες το κλέβουν..
Το άδειο μπουκάλι
Ένα άλλο εργαλείο στα χέρια των σπειρών έχει γίνει το υπεράνω πάσης υποψίας άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού το οποίο το τοποθετούν ανάμεσα σε έναν από τους πίσω τροχούς και τον θόλο του. Μόλις ξεκινήσει το αυτοκίνητο, ο τροχός συμπιέζει το μπουκάλι και αυτό κάνει έντονο θόρυβο. Ο οδηγός κατεβαίνει να δει τι συμβαίνει χωρίς να βγάλει τα κλειδιά από τη μίζα, και οι δράστες που τον παρακολουθούν αρπάζουν το αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια του.
Μέτρα προστασίας
Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι τα εξής:
- Φροντίστε να κλειδώνετε καλά το όχημά σας.
- Μην αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά.
- Κλειδώνετε το αυτοκίνητό σας, ακόμη και όταν βρίσκεστε εντός αυτού ή οδηγείτε.
- Προσέχετε το κλειδί του αυτοκινήτου ή της μηχανής σας και σε περίπτωση που το χάσετε, φροντίστε για την άμεση αντικατάστασή του.
- Μην αφήνετε ποτέ το κλειδί πάνω στη μηχανή.
- Όταν παρκάρετε σε κάποιο parking, καλό θα ήταν να κρατάτε εσείς -και όχι ο εκάστοτε παρκαδόρος- τα κλειδιά σας (ειδικά όταν πάνω σε αυτά έχετε και κλειδιά οικίας).
- Μη σταθμεύετε σε ερημικά σημεία.
- Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πως σας παρακολουθούν, πηγαίνετε αμέσως στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα.
- Μην αφήνετε εντός του οχήματος πολύτιμα αντικείμενα ή άλλα είδη, που ενδέχεται να τραβήξουν την προσοχή των κλεφτών.
- Μη φυλάσσετε τα εφεδρικά κλειδιά του αυτοκινήτου ή της μηχανής σε ένα «ασφαλές» μέρος μέσα ή πάνω στο όχημα. Αφήστε τα στο σπίτι!
- Αν έχετε παρατηρήσει κάποια περίεργη κινητικότητα στη γειτονιά σας ή έχετε ακούσει για συχνά φαινόμενα κλοπής αυτοκινήτου/μηχανής, τότε μη διστάσετε να αγοράσετε ένα επι-πλέον εργαλείο ασφαλείας, όπως είναι το σιδερένιο πέταλο για τις μηχανές και το μπλόστερ ή αντικλεπτικό μπαστούνι για τα οχήματα (μπαίνει στο τιμόνι, το πετάλι ή το χειρόφρενο) και η χρήση μπουλονιών ασφαλείας (ένα σε κάθε τροχό).
Γενικά είναι καλό να γνωρίζουμε πως οτιδήποτε καθυστερεί τους κλέφτες από το να επιτελέσουν το έργο τους αυξάνει την πιθανότητα να αποτύχουν στην προσπάθειά τους να κλέψουν ολόκληρο το αυτοκίνητο ή κάποιο μηχανικό μέρος που έχουν βάλει στο μάτι.
Κill switch
Μια άλλη επιλογή που αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματική στην πράξη και χαρακτηρίζεται παράλληλα για το πολύ χαμηλό κόστος για την εφαρμογή της είναι ο κρυφός διακόπτης kill switch.
Ο εν λόγω διακόπτης τοποθετείται σε μη εμφανές σημείο στην καμπίνα του αυτοκινήτου με τον κάτοχο να έχει την επιλογή να κόψει την τροφοδοσία του ρεύματος σε διαφορετικά σημεία του συστήματος κίνησης, όπως για παράδειγμα στην αντλία βενζίνης, στα μπουζί ή τη μίζα.
Το κόστος του ίδιου του διακόπτη είναι πολύ χαμηλό και ξεκινά κάτω από το ένα ευρώ και φτάνει έως και τα 20 περίπου ευρώ μαζί με τα καλώδια και το ρελέ. Το επόμενο κόστος που θα βαρύνει τον ιδιοκτήτη είναι το κόστος τοποθέτησης από έναν καταρτισμένο ηλεκτρολόγο αυτοκινήτου, το οποίο επίσης δεν είναι μεγάλο.
Με την τοποθέτηση του kill switch, ο κλέφτης, μην γνωρίζοντας γιατί ο κινητήρας δεν παίρνει μπροστά, θα εγκαταλείψει την προσπάθεια του, αφού ο χρόνος που περνάει είναι κρίσιμος και αυξάνει για τον ίδιο το ρίσκο να πιαστεί στα πράσα.
Κλέβουν και τη βενζίνη
Σε είδος πολυτελείας έχουν μετατρέψει οι συνεχείς ανατιμήσεις και τα καύσιμα, οδηγώντας στην κλοπή τους από σταθμευμένα οχήματα.
Οι αετονύχηδες βάζουν στο στόχαστρο παλιά ΙΧ -αλλά και μηχανάκια- και χρησιμοποιούν σωληνάκια «ρουφώντας» το πολύτιμο πλέον καύσιμο από το ρεζερβουάρ.
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα φέρουν δικλείδες ασφαλείας, αλλά κι εκεί τα καταφέρνουν οι ληστές με τη χρήση φορητού δραπανοκατσάβιδου, με το οποίο ανοίγουν μια τρύπα στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ, μεταγγίζοντας το περιεχόμενό του σε μια λεκάνη.
0 Comments