Οι "Ορίζοντες" είναι μηνιαία τοπική εφημερίδα στο Παλαιό Φάληρο. Διανέμεται δωρεάν πόρτα-πόρτα σε 10.000 αντίτυπα.

Πρώτο Τεύχος: ΚΑΠΟΤΕ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

by | Apr 6, 2021 | Editorials

Καλώς σας βρήκαμε!

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021Αυτό είναι το πρώτο τεύχος της νέας τοπικής εφημερίδας «Ορίζοντες», η οποία κυκλοφορεί στη Νέα Σμύρνη από το 1981 και τώρα, εν μέσω πανδημίας και κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, επεκτείνεται με νέα ανεξάρτητη έκδοση και στο Παλαιό Φάληρο.

Θέλω μεσα από την καρδιά μου να χαιρετίσω όλους τους αναγνώστες και όλους τους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου και να ευχηθώ να δημιουργήσουμε σταδιακά μια όμορφη, αμοιβαία και μακροχρόνια σχέση!

Το Παλαιό Φάληρο είναι ένα παλιό αριστοκρατικό προάστειο, με βαθιές αστικές αφετηρίες κι αν το Κολωνάκι αποτελεί την κατ’ εξοχήν chic αστική περιοχή του Κέντρου της Αθήνας, το Παλαιό Φάληρο ήταν, είναι και θα είναι το διαμάντι των Νοτίων Προαστείων.

Επέλεξα λοιπόν σ’ αυτό το πρώτο τεύχος, να σας διηγηθώ ή ίσως να σας θυμίσω μια παλιά αστική ιστορία, μιας και έχουμε προς στιγμήν βάλει τη ζωή μας στο ψυγείο και λίγα πράγματα άξια προσοχής συμβαίνουν τελευταίως…

Εκμυστηρεύσεις

Κατ’ αρχάς να σας εκμυστηρευθώ πως παρόλο που εκδίδω εφημερίδες, δεν πολυπαρακολουθώ τα «γεγονότα», τα νέα, τις ειδήσεις· έχω πάρει αυτήν την απόφαση χρόνια τώρα, θεωρώ πως μου κάνει κακό – μιας και τα γεγονότα είναι ως επί το πλείστον κακά – και πως η ενημέρωση περί τούτων δεν μου προσφέρει τίποτα ουσιαστικό.

Όταν όμως αποφασίσω να ενημερωθώ για κάτι, του δίνω και καταλαβαίνει. Κάνω έρευνα εις βάθος μέχρι να ανακαλύψω και την παραμικρή λεπτομέρεια του θέματος.

Να, πρόσφατα ας πούμε αποφάσισα να μάθω τα πάντα για το Νίκο Ρωμανό και παρεμπιπτόντως έμαθα τα πάντα για τον παππού του, τον Θανάση Νάσιουτζικ και την περιβόητη υπόθεση «Έγκλημα στο Κολωνάκι».

 

Έγκλημα στο Κολωνάκι

Μόνο και μόνο ο τίτλος φτάνει για να σε παραπέμψει σε μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή.

Ο παππούς του Θανάση Νιάσουτζικ ήταν καπνέμπορος, «συνάδελφος» του παππού Καραμανλή στις Σέρρες, ο μπαμπάς του ιδιοκτήτης της τοπικής εταιρίας ηλεκτροδότησης που πουλήθηκε έναντι μεγάλου ποσού στη ΔΕΗ.

Ο ίδιος αριστερός μεγαλοαστός που βασανίστηκε από τους ομοϊδεάτες του επειδή επιστρατεύθηκε από τον Εθνικό Στρατό. Αργότερα έγινε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και φέρεται να σκότωσε το ‘84 με 97 χτυπήματα με σφυρί στο κεφάλι έναν άλλο λογοτέχνη, τον Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, που διέμενε στο Κολωνάκι. Ίσως για χρέη, ίσως, λέει, από ζήλια…

Τον έναν λογοτέχνη τον υπερασπίστηκε ο μεγαλοδικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, σύζυγος της σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Ζωής Λάσκαρη, τον άλλον ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετέπειτα πρόεδρος του Συνασπισμού και πατέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Οι απόγονοι

Η κόρη του Νάσιουτζικ, Παυλίνα, επίσης λογοτέχνης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας, έπασχε από κατάθλιψη και την κούραρε ο Γιώργος Χειμωνάς.

Γέννησε το Νίκο Ρωμανό, κολλητό του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τη Σχολή Μωραΐτη, που επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή σκοτώθηκε από αστυνομικό – τον οποίο υπερασπίστηκε ο Αλέξης Κούγιας. Τη δολοφονία του ακολούθησαν τα γεγονότα του 2008.

Ο ίδιος ο Ρωμανός μετά απ’ όλ’ αυτά μπήκε στον αντιεξουσιαστικό αγώνα, έκανε ληστείες, καταδικάστηκε, και στη φυλακή έκανε απεργία πείνας για να πάρει φοιτητική άδεια και την πήρε.

Επίλογος

Όχι, όχι… ο Γιάννης Μαρής δεν θα τολμούσε ποτέ να εμπλέξει τόσους «επιφανείς» και τόσα γεγονότα σε ένα και μοναδικό μυθιστόρημα. Αλλά η ζωή είναι απ’ ό,τι φαίνεται πιο παλαβή κι από τα παλαβότερα μυθιστορήματα. Ή τουλάχιστον… ήταν.

Καλώς σας βρήκα λοιπόν κι ας ευχηθούμε να δημιουργήσουμε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί νέες ιστορίες· ιστορίες ενδιαφέρουσες, αλλά καλύτερες, θετικότερες, σοφότερες, για έναν κόσμο λίγο πιο φωτεινό!

 

Αλεξία Ηλιάδου

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest